Ahogy megtudtam a biopszia eredményét, meg sem vártam a
műtétet,
már előtte elmentem könyvesboltokba, olvastam a sok daganatos
betegeknek szóló szakácskönyveket és egyéb szakkönyveket, rátapadtam a
netre,
a daganatos portálokon lógtam.
Igyekeztem megérteni, ami bennem
és velem történik.
Már mondtam nektek: változtatni akartam az
életemen és az étrendemen is,
mert úgy gondoltam, hogyha az
egészségesnek vélt életem mellett daganatos lettem,
akkor semmiképpen
nem ehetek úgy,
mint eddig.
S persze lányok, titeket sem etethetlek
ugyanúgy, mint eddig.
Összeszedtem a sok-sok csodadologból,
mik lehetnek azok, amikre biztosan szükségem lesz az elkövetkező
időkben, ez az én szerencsés nyolcasom
(sorrend nincsen, csak
sorszámozás):
1. Olajbogyó és olívaolaj 2. Teljes kiőrlésű szénhidrátok: barna kenyér, rozskenyér, MAGOCSKÁK 3. Saláták, sok, szép zöld fű 4. Paradicsom és brokkoli kiemelten és egyéb zöldségek 5. Fehér húsok, de leginkább az uszonyosok közül, vagyis halacskák 6. Gyümölcsök, gyümölcslevek, legfőképpen narancs és grapefuit 7. Zöldtea és gyógyteák, sok-sok víz 8. Bioflórás joghurt, kefír és tejkészítmények |
|
|
1. Első lépésem: Élőflórás joghurt
Addig
csak titeket, a gyerekeimet tömtem joghurttal, az első műtétem
(egy
részleges mell eltávolítás, ún. quadrantectomia)
után az első ételem egy
dobozka epres joghurt volt.
Minden szakirodalom javasolta a joghurtot.
Az indoklás szerint könnyen emészthető, nem terheli a béltraktust,
kíméli a májat,
daganat megelőző hatásuk lehet,
meg ilyenek.
Ránéztem, kézbevettem, és azt mondtam: Eddig nem szerettelek,
eztán szeretni foglak.
Azóta már odáig jutottam, hogy gyártom magamnak…
Ifjúkoromban kézről kézre járt:-
a házi kefir oltógomba készlete („kaukázusi” szólt a suttogó propaganda, „ahonnan az elvtársak is hozatják…”
– de tényleg a Berecz onnan hazajőve mondta ki a verdiktet, kaukázusi
kefir kell élő gombával a népnek- és lőn kaukázusi kefir, de az akkori
magyar kefirkészítők nem gondoltak bele az élő gomba okozta csomagolási
problémákba, és sok-sok szétrobbant kefires boboz miatt egy jó időre
abba is hagyták ezt a kaukázusi úri huncutságot…-
a
házi joghurt oltó bacitanyája, azaz baktérium telepe, oltottuk, ettük,
szaporodott, tovább adtuk, és ha nem óvtuk, nem ettük, mert már elegünk
volt belőle, és már senkinek sem kellett, akkor bedöglött…-
kombucha
sötét gombája
(nem becézem, nem gombácska, mert igen ronda sötét lepény
volt,
nem is bírtam meginni a teáját, kombucha teát azóta is készen
veszek, jobb, ha nem látom, hogyan készül)
No,
idősebben és az egészségre vágyva már magam készítek újra, hát ez vagy
bölcsesség, vagy óvatosság, vagy öregség, ám ha jobban belegondolok,
mind együtt – és a forrása a rosszindulatú daganatom utáni egészséges
életre törekvésem volt.
No, nézzük, hogyan.
Üveg, porcelán
(újabban rozsdamentes) tárolóedény kell hozzá.-
Vagy
joghurtba keverem, vagy tejbe
(ekkor felforralom
az 1 liter 3,6 zsír%
tejet,(!!!)
és úgy keverem bele)
az egy doboznyi élőflórás joghurtot.
(ugyanígy tennék kefírbe kaukázusi kefírt, de azt nem esszük annyira).-
A tűzhely mellett hagyom egy fél napot, aztán már mehet a hűtőbe.
Változatok joghurt helyett
„creme fraiche” előállítása:-
tejszínt oltani-
tejfölt oltani
(de érdemes ebbe is tejszínt rakni keveset)-
boltban néha kapható „creme fraiche” tejszínes készítménnyel
(ebben tejszínt oltanak bacikkal, de jó).
Tzadzikihez szoktam ezt is használni, enni is szoktam, mint a joghurtot, különböző fűszeres krémekhez használom.
2. Második lépés: olívaolaj és az olajbogyócskák
Hazaérve már várt a kórház előtt vásárolt olíva olajat és a többféle
(zöld, piros, fekete)
olajbogyós üvegcsét, és bár addig nem igazán ettem ilyet, most
eldöntöttem, hogy innentől kezdve napi kapcsolat lesz köztünk. Eleinte
csak egy-két olajbogyót ettem, aztán rákaptam az ízére: kicsi, nagy,
óriási, világoszöld, sötét, bordó és fekete, magocskás, lyukas vagy
töltött, mi mindennel töltött, aztán friss, natúr, sós oldatos vagy
olajos, konyhaságokban jelenlévő (mártás, leves, rántott, sült, stb).
Gombóc Artúr Olívaországban… Az „Il
Grezzo” azt jelenti, hogy „szűretlen” – vagyis az extra szűz olíva olaj
egyáltalán nincs szűrve.
Opálos és nagyon ízes, ráadásul még
egészségesebb is! Antioxidánsok, vitaminok bőséggel benne…
3. Harmadik lépés:
jöttek a zöld teák,
gyógyteák forrásvíz…
Átálltam a magam állította pályára: és megpróbáltam nagyon sok folyadékot inni, ezen belül:-
sok csapvizet
(vagy buborékmentes ásványvizet)-
zöld teát-
és sok igazi gyümölcslevet-
és persze sok levest…
A
zöld tea újdonság volt, és nem is akárhogyan, cukor nélkül, mert
szakítottam az édes teákkal is.
Nem volt könnyű, de azóta megszoktam
már, hogy cukor és egyéb édesítők nélkül iszom. (Lányok, nektek is így
adom azóta! – ti is kezditek megszokni szép lassan…)
Úgy
gondoltam, ha baj van velem, akkor az leginkább az emésztésben van:
vese, máj, gyomor és belek – ezek határoznak meg mindent a belső
működésekben.
Olvastam mindenféle diétákról,
de aztán úgy véltem,
a
mindenből egy kicsit, amennyi jól esik, csak vízből sokat, és akkor
elindulhatok valami olyan úton,
hogy elkerüljem azt az ösvényt,
ami ide
vezetett.
Sodrott
„puskagolyó” zöld
egyiptomi zöld tea Gyógyteák:
A gyógyteáimról még írok külön, kedves gyermekeim, isszátok ti is,
ha szükség van rájuk.
- van
vizelethajtó teakeverékem (tavasszal kúraszerűen is érdemes inni,
tisztítja a vesét és a húgyutakat, nemcsak nekem hasznos, bármelyik
embernek jót tesz, aki issza)
- van vértisztító teakeverékem- fejfájás csökkentő …
Gyógyvíz:
Aszód határában, a Csintoványi csárda mellett fakad a Petőfi forrás vize.
Azt mondták: Petőfi is szeretett mellette ücsörögni, inni a finom vizét, és ne feledjétek lányok,
Petőfi Aszódon volt először :
- szerelmes
- itt írt először verset
- és
itt akart vándorszínész lenni
(el is szökött, de jött a papája, az
Aszód melletti Kartalról származó hentesmester, utánament, hazahozta, és
el is vitte Aszódról, másik középiskolába)
- Így lett ez a finom forrás aztán Petőfiről elnevezve.A vize üde, friss, és ha üvegbe töltöm, hetek múlva is jóízű.
Nem
is csoda, hogy olyan sokan állnak mellette: messze földről jönnek oda
kocsikkal, üvegekkel, ládákkal, és ki-ki tölti a tiszta vizet magának,
aztán viszi haza.
Mások azt mondják, daganatmegelőző hatása van – hát,
azt nem tudom, de jó.
Én is így állok be a sorba, aztán hozom haza a sok üvegnyi tiszta forrásvizet és jóízűen megiszogatom szépen sorban üvegenként.
4. Következő lépés a sok gyümölcs evése és gyümölcslé ivása:
Gyümölcsfogyasztás
A képeken látható gyümölcsöket és még sok mást is eszünk, eszünk minden nap eszünk ugyanis gyümölcsöt.
Ica
barátnémtól tanultam:
Az ő gyerekei sem szedték elő sem a hűtőből, sem a
konyhaszekrényből a gyümölcsöket, ezért kitalálta,
szem elé kell tenni,
oda kell rakni gusztusosan, szépen egy tálra az asztalra, és akkor
előbb-utóbb megkívánják a gyerekek.
Nálunk is elől van, ha csak 1-2
szem,
de többféle, és bízom a vitaminjaikban, rostjaikban…
Gyümölcslevek készítése és ivása:
Veszem
a sokféle gyümölcsöt, facsarom, centrifugálom, kompótot főzök és aztán
turmixolom, és nemcsak iszom,
hanem itatom veletek is.
A képeken van gránátalmalé,
aztán mellette must, abba fekete ribizlit turmixoltam össze.
A grapefuit és a narancslé együtt nagyon finom, és érdekes hatásuk is kiderült.
Első éves egyetemista korom óta van visszatérően vesekövem.
Az évenkénti UH felülvizsgálatok kimutatták a grapefuit hatását a veseműködésemre:
- először eltűntek a kövek, homok lett belőlük
- aztán szépen az is eltűnt
- amikor abbahagytam a grapefuit és narancslevek facsarását, ivását, akkor újra még meg is kínzott a kő
- megint iszom és nincs is semmi gondom!!!!
5. Teljes kiőrlésű szénhidrátok azaz barna kenyerek és sok-sok magocska
Hát,
ez sem újdonság, gondolom: mindenki tudja, hogy a csonthéjas termések
és egyéb magok segítik az emésztést, tele vannak ásványi anyagokkal,
mindenféle nyomelemekkel, van bennük telítetlen mindenféle, szabadgyök
megkötő antioxidáns meg ilyesmi.
A barna kenyér leginkább a rostok miatt fontos, és nem baj, ha keveset eszünk belőle.
Telerakhatnám
magocskaképpel az oldalt, de a lényeg, hogy sok van itthon,
sokat eszek
és etetek kis családommal, vagyis veletek…
6. Saláták
Eddig is ettünk salátát: a döntés az volt, együnk többet.
Mostanság azért ti is kóstolgatjátok, remélem, egyre
többször kerül rá sor. Egyértelmű, hogy a húsos, kenyérkockás saláták
indítanak benneteket el a zöldsaláták felé, és bízom benne, hogy
előbb-utóbb ti is esztek mindenféle zöldet mindenféle öntettel….
7. Zöldségek, különösképpen a paradicsom
és a brokkoli
Ide
raktam pár képet olyan zöldségekről, amiket már megettünk, és higgyétek
el, még nagyon sokat fogunk enni,
különösképpen, mert ti is egyre
többször kértek tőlem zöldséges kajákat.
8. Fehér húsok, kiváltképp a halacskák
Hát,
ez sem titok: a hal egészséges. Aszódon a Galgában ehetetlen
apróságokat fogtunk ki gyerekkoromban,
a csúcs a paprikás lisztben
kisütött „csipszhalacska” volt.
(Olyan kicsi, hogy chips-nek
minősíthetem őket… és akkor a szálkákról még nem is beszéltem, amikkel
teli volt a chips.)
Ezt azért mondom, mert halat édes
gyakorlatilag nem készített.
A halat Balla sógorom hozta be az életembe.
Nem is nagyon akartam enni – erre tessék, most ennem kell, ha akarom,
ha nem.
Hát, inkább akarom, úgy könnyebb megenni…Hát, ez lenne az én szerencsés nyolcasom.
A
leukémiában meghalt nővérem lányának azt mondtam, ne aggódjon, a
daganat a mi családunkban az eddigiek
alapján azt mutatja,
hogy ugrik
egy-egy generációt, és ezért kértem, nagyon vigyázzon a lányára, kis
(nem is annyira kis)
unokahugomra.
Kommentáld!