Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szépülni akar?
Egyen répát paradicsommal!
Szebb lesz - kissé aranyló - az arcszíne annak, aki hónapokon át naponta eszik sárgarépát, paradicsomot és barackot, mintha kifeküdne a napra - állapították meg angol kutatók.
A Nottinghami Egyetem munkatársai 40 önként jelentkező fiatalnak színes
fényképeket mutattak a kísérlet során. A kutatók arra voltak
kíváncsiak, hogy a képen látható személyek a vizsgálati alanyok szerint
mennyire szépek, mennyire vonzó bőrük színe, és mennyire látszanak
egészségesnek.
Az
önkéntesek nem tudták, hogy a fotókon szereplők egy része már legalább
két hónapja naponta fogyasztott bőséges mennyiségben sárgarépát,
paradicsomot, barackot és mangót, sárgadinnyét és szilvát, tehát olyan
zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben sok a karotenoid.
A
karotenoidok igen erélyes antioxidánsok. Jelentőségük abban áll, hogy a
szervezetet megviselő stresszhelyzetek az erekben, de más területeken
is oxidálják a szöveteket, ám ezt a káros folyamatot az antioxidánsok
megakadályozzák. A karoteinoidok egyben a zöldségek és gyümölcsök
színét adják, miként az emberi szervezet egészséges működéséhez is
alapvetően fontosak. Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak
bőrszíne aranyló-barnássá válik.
Az arcképeket szemlélő
vizsgálati személyek szebbnek és egészségesebbnek ítélték meg a sok
karotenoidot fogyasztókat. Annak tudatosítása a fiatalokban, hogy az
így kialakuló bőrszín és árnyalat vonzóbb, mint a napozással szerzett
vagy a szolárium hatására megjelenő bronzos szín, a betegségek
megelőzése szempontjából nagy előrelépés volna.
Az angol
kutatók leírásuk szerint a bőrszín ilyen jellegű változását Afrika
területéről származókon is megfigyelték, bár a bőr felszínének ilyen
sárgás-aranyló átalakulását nem könnyű elképzelni.
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk. A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet, sokkal biztonságosabb, ha természetes béta-karotinnal pótoljuk.
Már az is segíthet a szürkületi látás visszaállításában, ha napi egy
sárgarépát elropogtatunk, hiszen például a farkasvakság is az A-vitamin
hiányának egyik legsúlyosabb jelzése.
Mivel
a béta-karotinoidok antioxidánsként is megállják a helyüket, hasznosnak
bizonyultak egyes rákfajták, például tüdő-, gyomor- bőr és vastagbélrák
megelőzésében. A kutatók szerint az A-vitamin rákellenes hatása
pontosan annak köszönhető, hogy a vitamin elősegíti a
sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a
daganatos sejtek differenciálatlan növekedését.
A téli sportok
szerelmeseinek sem árt egy kis béta-karotin raktározás, hiszen a sárgás
színű festékanyag szabadgyök-blokkoló tulajdonsága révén képes
közömbösíteni az erős napsugárzás hatásait és egyenletesebb barnulást
is biztosít.
A manchesteri egyetem vizsgálataiban az is
bebizonyosodott, hogy a nyers táplálékkal elfogyasztott béta-karotin
csökkenti a gyermekkori allergiahajlamot.
Egészségesebb és finomabb is a sárgarépa, ha nem felszeletelve, hanem egyben főzzük meg!
A paradicsomtól teltebbnek érezzük magunkat, így kevesebbet eszünk - derítették ki a Reading Egyetem munkatársai. Kutatásuk arra nem adott választ, mely összetevője miatt lehet a zöldség az alakjukra vigyázók kedvence.
Forrás: Internet
Szerk.: Szathmáry Olga
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!