Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hogyan juthatok ősszel
friss paradicsomhoz?
A paradicsom jótékony hatása
A nyár derekán, amikor a paradicsomtöveken rohamosan növekvő
hónaljhajtások jelennek meg,
ezeket tőből messe ki,
a szára alján éles késsel készítsen
friss metszlapot
és ültesse nagyobb cserépbe, jó minőségű kerti földbe
vagy akár a veteményes ágyásba is.
Rendszeres öntözés mellett a dugvány
tíz nap alatt
meggyökeresedik és lendületesen kezd növekedni.
Az így létrehozott paradicsomtő augusztusban virágokat nyit
és a gyümölcsei késő ősszel érnek be.
Ha őszi fagyok beálltáig
a bogyók nem érnek meg,
akkor a termést viselő hajtást
(a levelekkel együtt)
vágja le és akassza fel a kamrában, az előszobában vagy a konyhában.
Itt a bogyók fokozatosan beérnek és akár
december közepéig is fogyaszthatók.
A paradicsom jótékony hatása
A paradicsom rendkívül egészséges, tápanyagokban és az antioxidáns hatású likopinban gazdag zöldség. Dietetikus szakértőnk cikkéből kiderül, miért érdemes paradicsomot fogyasztani, és hogy mi a különbség a természetes, napfényen érlelt, valamint az üvegházban termesztett paradicsom között. A paradicsomos ételek elkészítéséhez egyszerű, gyorsan elkészíthető receptekkel nyújtunk segítséget.
A paradicsom szervezetre gyakorolt hatása
Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. Szénhidráttartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja. Az éretlen paradicsomban szolanin található, ami érés közben eltűnik. A szolanin keserű ízű, zöld színű és mérgező vegyület - ez előfordulhat például a burgonya gumójában is - ezért a legjobb, ha nem eszünk éretlen paradicsomot.
Miért fogyasszunk paradicsomot?
A friss paradicsom élénkpiros, fényes, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe pedig foltosan piros. A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Külsőleg (pl. arcpakolás) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.
A paradicsom és a likopin
A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színezék adja. A likopin egy karotinszármazék, amiben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Ennek köszönhető, hogy hőhatásra - például főzéskor - nem károsodik, nem bomlik fel. Legjelentősebb mennyiségben a paradicsom tartalmazza, de megtalálható a görögdinnyében és kisebb mennyiségben a sárgabarackban, sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is. A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, viszont sokkal kevesebb van az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termésben.
A szervezeten belül lejátszódó oxidációs folyamatok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásával. A likopin antioxidáns hatású vegyület, így ezeket a folyamatokat lelassítja, illetve megelőzheti. A paradicsom likopintartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert.
A nyers paradicsom likopintartalmát a növényi sejtek megkötve tartalmazzák, ezért az emésztőenzimek nehezebben tudják lebontani, így kevesebb szívódik fel belőle. A paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken: a gyártási folyamatok során a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak, a paradicsom ivóleveknek, vagy a ketchupnak. A paradicsom sűrítmények a paradicsom értékes tápanyagtartalmát is megőrzik, mert csökkentett nyomás mellett, 100 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten történik a feldolgozása.
Javasolt napi likopinfelvétel: 5-10 mg. Ennél azonban általában jóval kevesebbet fogyasztunk, megközelítőleg csak a szükséglet 60 %-át. A paradicsomot sokféleképpen elkészíthetjük: önálló ételként nyersen (saláta, üdítőital) és főzve (leves, mártás). Használhatjuk díszítésre, ízesítésre. A konzervipar is számos terméket készít paradicsomból: sűrítményeket, készételeket, bébiételt és savanyúságokat.
180 gramm paradicsom tartalma
Megnevezés Mennyiség a Világ Legegészségesebb ételei
Alapítvány besorolása
kalória 37, 8
C-vitamin 34,38 mg kiváló
A-vitamin 1121,40 IU kiváló
K-vitamin 14,22 mcg kiváló
Molibdén 9 mcg nagyon jó
Potasszium 399,60 mg nagyon jó
Mangán 0,19 mg nagyon jó
Rostok 1,98 mg nagyon jó
Króm 9 mcg nagyon jó
B1-vitamin 0,11 mg nagyon jó
B6-vitamin 0,14 jó
Folát 27 mcg jó
Réz 0,13 mg jó
B3-vitamin 1,13 mg jó
B2-vitamin 0,09 mg jó
Magnézium 19,8 mg jó
Vas 0,81 jó
B5-vitamin 0,44 mg jó
Foszfor 43,20 mg jó
E-vitamin 0,68 mg jó
Triptofán 0,01 g jó
Protein 1,53 g jó
Mint látjuk, sok C- és A-vitamint, számos más értékes növényi anyagot tartalmaz a paradicsom.
A karotinfélék, főként a béta-karotin semlegesítik a szervezetben lévő veszélyes szabadgyököket.
Mai életmódunk negatív hatásának leküzdéséhez nélkülözhetetlen, hogy
elegendő növényi rostot fogyasszunk. Nos, ez is ott rejtőzik a
zöldségként fogyasztott gyümölcsben. A rostok szabályozzák a vér
koleszterin- és cukorszintjét, fontosak a vastagbél-rák megelőzésében.
A króm is segíti a vér megfelelő cukorszintjét fenntartani.
Ebben a szép piros, leveses táplálékban még K-vitamin is bőségesen
rendelkezésünkre áll, hogy a csontok egészségét megőrizhessük.
Jó hír a migrénnel küszködőknek, hogy a riboflavin, ami természetesen
szintén jelen van a paradicsomban, csökkenti ennek a kínzó jelenségnek a
gyakoriságát.
Mivel a paradicsom potassziumban, niacinban, B6-vitaminban és
folátokban is gazdag, bátran állíthatjuk, hogy egyik legegészségesebb
táplálékunk, ráadásul nem is a legdrágább.
A niacinnal biztonságosan lehet a rossz koleszterinszintet csökkenteni,
a potassziumban gazdag étkezéssel a magas vérnyomást csökkenthetjük. A
B6 és a folát a szervezet számára veszélyes anyagokat közömbösítenek. Ez
a fekete bárány a homocisztein, ami károsítja az erek falát, és ez
sztrókhoz, szívinfarktushoz vezethet.
Az élelmiszereket vizsgáló tudományos kutatások egyik kedvelt témája
már évek óta a paradicsomban található likopen volt. Ez a karotinféle
nagyon jó antioxidáns, így a rákmegelőzés egyik fegyvere lehet. Mint
minden antioxidáns, ez is védi a sejteket a károsodástól. Ezen kívül a
szívbetegségek megelőzésében is jelentős szerepet kap. Jelentős az a
tény is, hogy nem állatkísérleteken, hanem embereken bizonyította a
tudomány, hogy számos rákfajta ellen biztosít védelmet a paradicsomban
található likopen. A vastag- és végbél-, prosztata-, mell-, tüdő,
hasnyálmirigyrák ezek közé tartozik.
Bár Magyarországon még szakemberek szájából is lehet hallani, hogy
nincs különbség az organikus és a nem organikus élelmiszerek között,
külföldi kísérletek azt bizonyítják, hogy az organikus paradicsom
háromszor annyi karotint, likopent tartalmaz, mint a nem organikus.
Tanács
Ajánlatos a paradicsomot jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olíva
olajjal, avokádóval fogyasztani, ugyanis a karotinfélék zsírban oldódnak.
Azoknak az embereknek a vérében, akiknél a rákmegelőző állapotként
számon tartott polipfajtát felfedezték, 35%-kal alacsonyabb volt a
likopen szint. Ugyanígy a béta-karotin szintje is, 25,5%-kal. Azt pedig
állatkísérletek bizonyították, hogy a likopenben gazdag étkezés
csökkenti a prosztatarák előfordulásának kockázatát. Ez a tudósok
szerint nem egyszerűen a likopennek köszönhető, hanem a paradicsomban
található számos értékes növényi anyagnak, és ezek együttes hatásának.
Több kutató kiemeli, hogy a paradicsom esete is bizonyítja, a legjobb
védekezés a betegségek ellen az egészséges táplálékok fogyasztásában, és
nem egy-egy táplálékkiegészítő szedésében rejlik. Izraelben folytatott
kutatás szerint a likopen aktivizálja a rák megelőzésében fontos
enzimeket.
Tipp
A paradicsom és a brokkoli, a paradicsom és a zöldtea együtt fogyasztva nagyon hatékony harcosok a prosztatarák ellen.
Ajánlott napi adag
Egy 55 éves férfinak naponta egy és fél csészényi (egy csésze 2,5
dl-es) nyers brokkolit és két és fél csészényi friss paradicsomot, egy
csésze paradicsomlevet kellene elfogyasztani, hogy a már említett
rákmegelőző hatást elérhesse. Mint említettük, ez sokkal jobb módszer,
mint likopent táplálékkiegészítőként szedni.
Érdekesség
Az is új felfedezés, hogy az összevágott és felmelegített paradicsom
eredményesebb rákharcos. Így van ez a brokkolival is. A brokkolit
viszont csak öt percig szabad párolni vagy gőzölni. Először szeleteljük
fel a brokkolit, és hagyjuk öt percig állni, azután pároljuk. Így érjük
el a legjobb hatást.
Hogyan fogyasszuk?
A reggeli tojásrántotta kiváló kiegészítője lehet egy felszeletelt és melegítés közben enyhén megszottyasztott paradicsom.
A szokásos paradicsomlevesünkbe betétként párolt brokkolit tegyünk.
Az olaszos tészták, és a gazpacho elengedhetetlen alapanyaga a
paradicsom. A mediterrán konyháról már kiderült, hogy nagyon egészséges.
A paradicsom ivólé lehűtve, zellerzölddel vagy chiliporral nagyon finom.
A paradicsom a fentiek alapján nagyon értékes táplálék, fogyaszthatjuk
ivóléként, nyersen, különféle mártásokat készíthetünk belőle, és ne
feledkezzünk meg a finom magyaros paradicsomlevesről és a töltött
paprikáról sem! Nyersen a vitaminok gazdagsága, főzve a likopen hatása
érvényesül a legjobban.
Végezetül egy kis tudomány:
Kísérleti eredmények igazolják, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén
molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelősek és az öregedés
folyamatát is gyorsítják (Richards et al., 1991). A növények a napfény
és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns
jellegű molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben
hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai
lesznek és ezáltal preventív hatással rendelkeznek különböző daganatos,
immun, szív és érrendszeri megbetegedést illetően (Woodside et al.,
1999). Számos epidemiológiai és laborvizsgálat rámutatott arra, hogy a
paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken
bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata (Nguyen et al.,
1999). Ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a
karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmával van
összefüggésben.
A karotinoidok a tetraterpének családjába tartoznak és több, mint 600
féle változatuk ismert. Szintézisükre növények, gombák és baktériumok
képesek, az állati és emberi szervezetben nem termelődnek. Az egyik
legjelentősebb karotinoid a likopin. A likopin egy természetes pigment,
ami a paradicsombogyót pirosra festi. A likopin antioxidáns tulajdonsága
abban rejlik, hogy befogja a szinglet oxigént és a szabad gyököket,
amik a sejtek lipidjeit, fehérjéit és DNS-ét károsítva krónikus
megbetegedéseket okoznak (Tapieroet al., 2004). A likopin képes a sejtek
közötti kommunikáció indukálására és a sejtnövekedés szabályozására is.
E tulajdonságai révén tumorsejtek növekedésének gátlásában is
feltehetően közreműködik (Bertram et al., 1991; Trosko et al., 2001). A
likopin előnyös élettani hatását 11 db konjugált kettős kötést
tartalmazó molekula szerkezetének köszönheti. Nyers paradicsomban a
likopin transz izomer formájában van jelen, de kémiai reakció, fény-
vagy hőenergia hatására izomerizáció megy végbe. A feldolgozott
paradicsomtermékekben ezért az instabilabb cisz izomer található
(Tonucci et al., 1995), ami az emberi szervezet számára jobban
hasznosítható forma. A likopin szintézise genetikailag szabályozott,
fitoénből keletkezik négy deszaturációs reakciót követően (Harker et
al., 1998). A paradicsom likopin tartalmát azonban nemcsak a fajta,
hanem a termesztési mód és a termesztési körülmények is befolyásolják.
Likopin képződése szempontjából optimális hőmérsékleti tartomány
12-21°C. 30°C felett a likopin termelése gátlódik, amit a bogyón
megjelenő narancsszínű foltok is jeleznek (Tomes, 1963). -a narancsos
elszíneződést a β-karotin okozza, ugyanis bioszintézise csak 38°C felett
áll le- Magyarországon termesztett paradicsomfajták átlagos likopin
tartalma 3,9-17,1 mg/100g között alakul (Helyes et al., 2002). Lugasi és
munkatársai (2003) feldolgozott paradicsomtermékekben, mint pl. ketchup
(6,1-23 mg/100g) vagy paradicsomsűrítmény (32-94 mg/100g) jóval
magasabb likopin koncentrációt mértek. Ennek hátterében az áll, hogy a
nyers paradicsomban a hidrofób tulajdonságú likopin a sejtek
membránjához ill. lipoprotein vegyületekhez kapcsolódik. A feldolgozás
során a sejtfalak lebomlanak és csökken a kötőerő a szövetmátrix és a
likopin között, ami a likopin jobb hasznosulásához vezet (Shi et al.,
2000).
A paradicsom gyümölcse nemcsak likopinban, hanem polifenolokban is
rendkívül gazdag, amelyek a vizes fázis antioxidáns kapacitásának
legnagyobb részét teszik ki. A bogyóban hőstressz hatására fenolos
vegyületek pl. flavonoidok, fenil-propanoidok termelődnek. 25°C-os
hőmérséklethez képest 35°C-on megkétszereződik a polifenolok mennyisége,
ami a növény akklimatizációs reakciójának tekinthető (Rivero et al.,
2001). A likopinhoz hasonlóan a polifenolok is rendelkeznek
szabadgyök-befogó képességgel, nemegyszer a C-vitamin hatását is
felülmúlják. George (2004) mérései alapján jelentős eltérések lehetnek a
különböző paradicsomfajták polifenol (10,4-40 mg/100g) és C-vitamin
(8,5-56 mg/100g) tartalma között.
A paradicsom feldolgozása során megváltozik kémiai összetétele,
minősége. Drasztikus hőkezelés hatására barnulási folyamat mehet végbe,
melynek hátterében enzimatikus és nem-enzimatikus folyamatok állhatnak.
Utóbbi csoportba tartozik a Maillard-reakció, melynek intermedier
terméke az 5-hidroximetil-2-furfurol (HMF). A HMF-nek kedvezőtlen
élettani hatása van az emberi szervezetben, ezért a cél, hogy a
paradicsomtermékek előállítása során minél kevesebb káros HMF képződjön.
Cámara (2003) szerint feldolgozott paradicsom likopin és HMF mennyisége
között egyenes arányosság áll fenn. Minél nagyobb a termék likopin
tartalma, annál nagyobb a HMF tartalma is.
Forrás: http://balintgazda.hu;http://www.dpek.hu/cikkek/taplalkozas/paradicsomszosszal-a-rak-ellen; http://www.agroline.hu/hir/paradicsom-es-jotekony-hatasai - Nógrádi Katalin
Szerk.: NETWORK Együtt Budakesziért Fórum> Magyarságunk a lélek él Közösségi Oldalak vezetője: Szathmár Olga Ottilia
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!