Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ez "MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL" közösségi oldala
Csatlakozz te is közösségünkhöz KÉRLEK: MAGYARSÁGUNK- témakörében is légy aktív! A harmónia, a béke, a boldogság, a testi, a lelki egyensúlyban létről való beszélgetésre hívlak. Gyere írd le, mond el, vitázz és segíts mindenki másnak.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MAGYARSÁGUNK - A LÉLEK ÉL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | Szathmáry Olga Ottilia | 0 hozzászólás
A SEJTEK HÁBORÚJA
az antioxidánsok
a szabadgyökök ellen
Egészségünkkel kapcsolatban
manapság
egyre többször halljuk a következő
két kifejezést:
szabadgyökök
és antioxidánsok.
Legtöbbünk annyit tud róluk,
hogy egy izgalmas akciófilm szereposztásához hasonlatosan a szabadgyökök a rosszak és károsak,
az antioxidánsok
pedig a jók és kívánatosak...
Egészségünkkel kapcsolatban
manapság
egyre többször halljuk a következő
két kifejezést:
szabadgyökök és antioxidánsok.
Legtöbbünk annyit tud róluk,
hogy egy izgalmas akciófilm
szereposztásához hasonlatosan
a szabadgyökök a
"rosszak és károsak",
az antioxidánsok pedig a "jók és
kívánatosak", amelyek elpusztítják
"gonosz" szabad- gyököket.
Ellenkező esetben ezek a "gonosztevők"
belülről rombolják, gyengítik, betegítik
és idő előtt öregítik testünket.
ételt, Ezért minél több olyan
italt illetve étrend-kiegészítőt fogyasztunk, amelyek sok antioxidánst tartalmaznak,
annál egészségesebbek és
fiatalabbak leszünk.
A lényeg végül is tényleg ennyi,
de azért nézzük most meg egy kicsit részletesebben,
hogy miről is van pontosan szó!
A szabadgyököknek hívott atomok
képződése alapszinten testünk
egy természetes élettani folyamata.
Sejtjeink az anyagcsere során oxigén segítségével tápanyagokat égetnek el,
hogy így energiát termeljenek.
Ennek a folyamatnak a során
melléktermékként olyan oxigén molekulák szabadulnak fel,
melyeknek páratlan elektronjuk van.
Az elektronok olyan negatív töltésű
részecskék, amelyek legtöbbször
párosan léteznek,
hiszen így tudnak
kémiailag stabil állapotban lenni.
Ha egy elektrontól valamilyen okból
elszakad a párja,
akkor a hiányzó elektron
visszaszerzése érdekében az adott elem rendkívül könnyen és gyorsan
kötést létesít
egy másik atommal vagy molekulával
és ennek révén egy
kémiai reakció jön létre.
Ez lehet kívánatos vagy nem kívánatos,
azaz káros reakció egyaránt.
A szabadgyökök tehát páratlan
elektronokkal rendelkező és ezért a környezetükkel rendkívül
reakcióképes molekulák.
Meglepő módon a teljesen károsnak
gondolt szabadgyökök közül
néhány félére szervezetünknek
még szüksége is van:
immunrendszerünk által
termelt szabad gyökök
például vírusokat és baktériumokat
pusztítanak el.
Szóval bizonyos esetekben
még hasznuk is van...
Akkor hol itt a probléma?
Miért kell ellenük harcolni?
A probléma a következő:
bár a test normális működése közben
keletkező szabadgyökök ellen
a szervezet védekezni tud
egy glutation nevű anyaggal,
amely a szabadgyökök közömbösítésére termelődik
a szövetekben, azonban egyre többünk
esetében fordul elő az,
hogy a különböző környezeti és életmódbeli, így legtöbbször külső tényezők hatására
a szükségesnél több
szabadgyök szabadul fel testünkben.
A "túlterme|és" főbb kiváltó okai
az UV sugárzás,
az elektroszmog
(p|.: TV, mobiltelefon vagy számítógép sugárzása),
a füsttel és ólommal szennyezett levegő,
a vegyszerek, a rovarirtó szerek,
a dohányzás, a helytelen táplálkozás
(p|. magas hőmérsékletre hevített
étrendi
zsírok - különösen az olajban sütés),
a nem ellenőrzött cukorbaj,
az érzelmi stressz,
de a túlzottan kimerítő testedzés is.
Gyógyítási eljárások is okozhatják
szabadgyökök létrejöttét:
ilyen a Röntgen sugár,
az altatásban végzett műtétek,
egyes gyógyszerek használata
vagy a sugárkezelés.
Ilyenkor a megnövekedett számú,
egyébként ártalmatlan szabadgyök
megkezdi tombolását:
a páratlan elektronjuknak párt kell
találniuk BÁRMI ÁRON és erre
leggyakrabban a sejtkultúrákban
akadnak rá.
Tehát ezáltal kémiai kötésbe kerülnek szervezetünk egészséges sejtjeivel
és így egy nemkívánatos,
pusztító és káros reakció,
más szóval oxidáció következik be,
amelynek bármelyik sejtalkotó
áldozatul eshet.
A szabadgyökök agresszívan megbontják
a szervezet normális működéséhez
fontos és a sejtek anyagcseréjének szabályozásában nélkülözhetetlen
molekulák szerkezetét.
Az ilyenkor lezajló romboló folyamatot legkönnyebben a következőképpen
képzelhetjük el:
ha veszünk egy almát és kettévágjuk,
majd kint hagyjuk azt a levegőn,
akkor néhány óra múlva a gyümölcs elszíneződik,
bebarnul és fokozatosan fonnyadttá válik.
Más szavakkal élve,
pusztulásnak indul.
Most képzeljünk el egy hasonló
folyamatot úgy,
hogy hosszú órák helyett mindez
a másodperc tört része alatt zajlik le
és nem egy almában,
hanem a saját testünkön belül!
Elég ijesztő, ugye?
Pedig ezt teszik a szabadgyökök
szervezetünk egészséges és annak működéséhez szükséges sejtjeinek alkotóelemeivel!
Ráadásul ez egy láncreakciót indít be,
melynek során még további
szabadgyökök keletkeznek,
amelyek még további
pusztítást végeznek.
Milyen általunk is érzékelhető megnyilvánulásai vannak
ennek a sejtszintű romboló folyamatnak?
Az orvostudomány elsősorban a szív- és érrendszeri betegségeket
(érelmeszesedést, koszorúér betegségeket), a daganatos megbetegedéseket,
a szem- és az izületi elváltozásokat
említi meg, de más megfigyelések
az olyan központi idegrendszeri sorvadások,
mint a Parkinson-kór,
a sclerosis multiplex,
az Alzheimer-kór, stb...
kialakulását is bizonyos fokig
a szabadgyökök számlájára írják.
Ha az oxidánsok elérik és károsítják a sejtmagban lévő DNS-t,
utat nyithatnak a rosszindulatú
daganatok kialakulásának.
A szabadgyökök alapvetően
kétféle módon játszhatnak szerepet
a rák kifejlődésében.
Aktiválják a különben egészséges
sejtek génjeit, ezáltal kontrolálatlan,
gyorsuló sejtnövekedést okoznak,
vagy
megakadályozzák a sejteket abban,
hogy természetes halállal
pusztuljanak el.
A két mechanizmus bármelyike
felelős lehet a betegség kifejlődésében.
A szabadgyökök szerepet játszanak
az öregedés folyamatának
felgyorsulásában is:
károsítják a szervezet kollagén
kötőszöveti rostjait,
ráncosítják a bőrt és csökkentik
annak víztartalmát.
A korai öregedés egyik okozója a
"normálon felüli" kapcsolat
a szabadgyökökkel.
Egyes kutatások arra utalnak,
hogy ha nem érné szervezetünket
nagy mértékű szabadgyök- reakció,
akkor az emberi életkor felső határa
120 év volna.
Sejtjeink tehát egész életünk
folyamán ki vannak téve
a szabadgyökök által okozott
károsodásnak,
amely számos betegség
és az öregedés
egyik forrása is egyben.
Felmerül tehát a kérdés:
Mit tehetünk a szabadgyökök ellen?
Van-e valamilyen megoldás?
Igen, van!
A természet gondoskodott
a megoldásról is.
Az antioxidánsnak nevezett
vegyületek, képesek
a szabadgyököket hatástalanítani.
Az antioxidánsok azok az anyagok,
amelyek egyfajta
védőpajzsként működnek
az ártalmas
szabadgyökökkel szemben.
Az antioxidáns vegyületek eltérő hatásmechanizmussal
képesek közömbösíteni
a szabadgyököket.
Egyes antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabadgyököket,
hogy elektron átadásával
megszüntetik
azok gyök állapotát,
és így kevésbé reaktív vegyületeket
hoznak létre,
míg mások felkínálják
magukat az oxidációra,
vagy segítenek a többi,
már megrongálódott
antioxidáns kijavításában,
így a sejtek sértetlenek maradhatnak.
Az antioxidánsokra alapvetően jellemző,
hogy egymás hatását erősítik és ,,összedolgoznak".
Védik a szervezetet a káros anyagok
okozta oxidációs sejtkárosodástól,
erősítik az immunrendszert és
csökkentik
a szívműködési zavarok veszélyét.
Az antioxidánsok mintegy
utcaseprőként takarítják ki
szervezetünkből
a szabadgyököket.
A legismertebb antioxidáns
hatású vegyületek a következők:
A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin,
Szelén,
Cink és Magnézium.
Ezeken túl egyéb- leginkább különböző növényekben megtalálható
molekulák is viselkedhetnek
antioxidánsként.
Sokszor nem is maga az
antioxidáns hatású vegyület,
hanem az azt tartalmazó növény
vagy annak kivonata válik ismertté.
A teljesség igénye nélkül felsorolva
ezek a következők:
karotinok (például a béta-karotin),
bioflavonoidok,
(növények által, a saját védekező mechanizmusukhoz termelt vegyületek),
koenzim Q10, liponsav,
kurkuma
(ez egy fűszernövény),
fokhagyma,
ginkgo biloba,
zöld tea és néhány aminosav is.
Nyolcféle E-vitamin hatású anyag
ismert
melyek közül a természetes
d-alfa-tokoferol a leghatékonyabb
forma.
Ez fáradhatatlanul nyeli
az oxigén-szabadgyököket,
miközben önmagát semmisíti meg.
Egyetlen E-vitamin molekula
ezer zsír molekulát
képes megvédeni az oxidációtól.
Különlegesen kedvelt antioxidáns,
mert gátolja a
szabadgyök- láncreakció
kezdetét.
Fontos szempont a többi zsíroldékony
vitaminnal szemben,
hogy az E-vitamin 60-70 százaléka
a széklettel naponta kiürül.
A C-vitamin és az L-cisztein nevű
aminosav
képes regenerálni
az egyes E- vitamin vegyületeket.
Ezek ugyanis visszaadják
az E-vitamin elvesztett ionját,
aminek következtében
az újra antioxidánssá válik.
A C-vitamin vízoldékony vitamin,
ami megvédi
a sejteket egymástól
elválasztó membránokat
és a zsírmolekulákat
a szabadgyökök károsító hatásától.
Számos szabadgyök befogására képes.
A C-vitamin számottevő hiánya
károsíthatja
a keringési rendszert és a szöveteket.
Bizonyos tumorfajták esetében
védő jelleget biztosít,
de az antioxidáns szerepe főleg más antioxidánsok,
a karotin és az E-vitamin
regenerálásában van.
Gátolja dohányfüstben jelenlévő
károsító
és oxidációt előidéző anyagok hatását.
A civilizációs megbetegedések,
főként a daganatos,
valamint a szív- és érrendszeri
betegségek
megelőzésében rendkívüli
hatékonyságot tulajdonítanak
a szelénnek.
Annak ellenére, hogy szervezetünknek
csak mikrogrammokban mérhető
mennyiségre van belőle szüksége,
egészségünk védelmében fontos
szerepe van.
Antioxidáns hatásán kívül
jó hatással van
az immunrendszer működésére is.
A karotinok közül legtöbbször
a béta- karotinnal találkozunk,
főleg provitamin hatása miatt.
A provitamin hatás azt jelenti,
hogy megfelelő körülmények között
A-vitamin képződik belőle.
A béta- karotin,
a C-vitamin
és a szelén
szinergikusan segítik egymás munkáját
az szabadgyökök pusztításában.
Láthatjuk tehát, hogy fontos szempont
a különböző antioxidáns anyagok
megfelelő összeválogatása,
hiszen így hatásuk tovább fokozható.
az is, hogy melyik
antioxidáns vegyület mennyire erős,
azaz mennyi szabadgyököt képes
semlegesíteni.
Ez utóbbi alapján az
antioxidáns vegyületek közül külön
említést érdemel egy csoport:
az OPC-k,
(azaz oligomerikus proantocianidinek).
Ezek olyan különleges fajta
bioflavonoidok,
amelyek jelenleg a világon
az egyik legerősebb antioxidáns
vegyületeknek számítanak.
Klinikai tesztek igazolják,
hogy az OPC-k antioxidáns hatása
az E-vitaminnál ötvenszer,
a C-vitaminnál pedig
hússzor erősebb!
Kétféle természetes forrása létezik:
egy dél- franciaországban honos
tengerparti fenyő,
illetve annak kérgének kivonata
és a szőlőmag kivonata.
Az OPC-ket legelőször
az elsőként említett fenyőfa kérgének kivonataként hozták forgalomba
Pycnogenol néven.
Extra erős hatásuk miatt az OPC-knek
különösen fontos szerepük van a
szabadgyökök elleni harcban.
A vitamin és táplálék-kiegészítő
üzletekben az
antioxidáns hatású termékek
széles skálája megtalálható!
Több féle természetes
C-vitamin készítményt,
természetes E-vitamint,
béta- karotint
illetve A-vitamint,
Szelén,
Cink és Magnézium kapszulát,
Koenzim Q10-et,
Ginkgo Bilobát,
Liponsav és Fokhagyma kapszulát,
illetve L-Ciszteint árusítanak.
Ezeken túl azonban három olyan
G&G termékre szeretnénk külön
felhívni a figyelmet, amelyek kiemelkedő antioxidáns hatásúak
és kifejezetten ilyen célt szolgálnak:
Az egyik a Szuper Antioxidáns
Plusz kapszula,
amely többféle erős antioxidáns
vegyület elegye.
Tartalmaz C-vitamint, E-vitamint,
Pycnogenolt, szőlőmag-,
áfonya- és zöldtea kivonatot, kurkumát,
A- vitamint és Szelént.
Ez egy olyan komplex készítmény,
amely a többféle, gondosan válogatott összetevőjének köszönhetően
igazán erős védelmet nyújt
a káros szabad- gyökökkel szemben.
A gyors és erős hatást kedvelő
vásárlóknak
pedig "titkos favoritként"
külön ajánlható a csak tiszta
Pycnogenol-t tartalmazó
azonos nevű termék,
amely kapszulánként 30mg
ható- anyagot tartalmaz.
A harmadik az Astaxanthin 2mg
(BioAstin ) kapszula,
amely szintén a legerősebb antioxidáns,
az OPC
(Oligomeric Proanthocyanidins)
forrása.
Forrás: http://richpoi.com
Szerk.: Szathmáry Olga Ottília
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!